Обмін досвідом в рамках програми розвитку організацій Українського Червоного Хреста

26-27 липня в Одесі відбувся міжрегіональний етап програми обміну досвідом в рамках програми #розвитокBraVo Українського Червоного Хреста. В заході прийняли участь представники Одеської, Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської обласних та місцевих організацій. Кожна місцева організація презентувала власні успішні практики.

    26-27 липня в Одесі відбувся міжрегіональний етап програми обміну досвідом в рамках програми #розвитокBraVo Українського Червоного Хреста.

    В заході прийняли участь представники Одеської, Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської обласних та місцевих організацій.

    Кожна місцева організація презентувала власні успішні практики.

    В Кіровоградській області на високому рівні представлений напрямок психосоціальної підтримки, діють 18 локацій. В багатьох населених пунктах діють постійні пункти видачі гуманітарної допомоги, які координуються місцевими волонтерами.

    Значні показники діяльності представила Онуфріївська організація Українського Червоного Хреста, яка була створена майже “з нуля” та трохи більше ніж за рік вийшла на значні результати. В цілому зазначимо, що Кіровоградщині стала серйозним прихистком для внутрішньо переміщених осіб, а Український Червоний Хрест в області - їх надійним плечем.

    Миколаївщину представляли фахівці обласної організації, які презентували успішну діяльність по реагуванню на надзвичайні ситуації, співпрацю з донорами та реалізацію важливих соціальних проектів для місцевого населення. Зокрема це облаштування мобільного шпиталю, вирішення потреб з питною водою, тощо. Працюють соціальні перукарні, пральні, створено дитячий простір для тимчасового перебування дітей під наглядом досвідчених фахівців з психосоціальної підтримки.

    Одеську область представляли районні організації м. Одеса та Чорноморська міська організація Товариства. Перший день заходу пройшов саме на базі Чорноморської організації, де були представлені успішні практики з мінної небезпеки та донорства крові. Чорноморський Червоний Хрест відомий місцевим жителям, як постійний організатор заходів з донорства крові протягом багатьох років. Важливою успішною практикою в Одеській обласній організації Українського Червоного Хреста є створення обласної комісії з питань волонтерства та розвитку молодіжної політики. Комісія існує вже третій місяць і показала себе, як ефективний інструмент вирішення нагальних питань волонтерів. Крім того, комісія приймає активну участь в плануванні роботи обласної організації.

    “Контрастним” досвідом поділилися представники Херсонської обласної організації. На заході були присутні представники Дніпровської та Корабельної місцевих організацій, а також Білозерської організації. Звичайно, безпекова ситуація на даних територіях дуже відрізняється від ситуації в інших областях, але не дивлячись на це, команда волонтерів та працівників Херсонської обласної організації Товариства Червоного Хреста України справляється з викликами та робить іноді майже неможливе для місцевого населення.

    Наприкінці заходу обговорили загальні проблемні та важливі питання та визначили ті напрями діяльності, які кожна організація може розвивати в найближчій перспективі. Також домовилися в подальшому проводити спільні онлайн зустрічі для більш ефективної комунікації та продовження обміну досвідом.